Wednesday, July 18, 2012

18/7/12

 sarapan = kueh 3 + milo kosong
tengahari = dada ayam + telur + nasi ckik
mlm = kuetaw sup

activity = jogging 4x round stadium, 4km..penat gilerr..huhu

Tuesday, July 17, 2012

17/7


sarapan= kueh
tengahari = nasi + ikan
mlm = kuetiaw kungfuk..huhu


activty =main ping pong jeeeeee

Monday, July 16, 2012

16/7


sarapan- nasi dagang + milo kosong
tghari = nasi + sayur + daging
mlm= kuetiaw sup

activiti= badminton + beach profiling + sampling

Saturday, July 14, 2012

15/7


a few days before ramadan..

sarapan: tak amek pon..huhu..
tenghari: nasi skit + ayam + sambal sotong
mlm: kuetiaw sup + milo kosong + roti canai (ter order-ingtkan abg tu tk buat kuetiaw..hehe)

misi kamekaze

ok..misi ni memang sgt mencabar.tapi ak tekad kali ni ak akan kuat..berdiet ms bulan ramadan..bulan puasa ni ak akan amek kesempatan utk diet..plan aku:-

1) sahur = kurma, oat, roti
2) bersenam ringan = jogging , badminton
3) berbuka= kurma, mknan yg berpada
4) terawih

harap dpt kurangkan bpe KG n dpt raya dgn penampilan baru

Tuesday, April 10, 2012

akan mula semula

hai..setelah berehat panjang..aku dah nak start balik..ak kene start diet blik..insyallah...bley..!

Tuesday, January 31, 2012

Akan bersambung..


Adui..aku susah sangat nak update kat rumah..naik sem nanti aku akan start balik dengan semangat baru...:)

Thursday, January 19, 2012

19/1/12



tengahari
nasi
ayam
tomyam
salad

malam
nasi
tomyam
ikan
sayur

senaman
bola + cycling

18/1/12


pagi
mi goreng

tengahri
sayur
tauhu
ikan

mlm
sayur
nasi skit
ikan

senaman
cycling + bola (sejam)
sit up 4 set
dumbell

Tuesday, January 17, 2012

Monday, January 16, 2012

16/1/12


sarapan
nasi goreng

tengahari
mee black papper
ayam goreng

malam
mee black papper

senaman
sit up = 30x
dumbell = 3 set
cycling 15km

Sunday, January 15, 2012

15/1/12


hari ni pagi petang aku jogging n cycling..aku mkn pizza skit sebab dpt kupon..teringin..hee

pagi
bihun goreng = 300 kal

tengahari
pizza = 500 kal

malam
sayur kangkung = 30 kal
salad= 30 kal
ikan = 200 kal

senaman
pagi= jogging + cycling (45min)
petang = jogging + cycling + sit up (45 min)

14/1/12


Alhamdulillah..lepas ditimbang..berat dah 97kg..hampir 10 Kg dah turun..huu..hari ni aku dah start bersukan...diet aku pon dah start balik...nasi aku amek bape sudu je..:)

pagi
jemput2 = 200 kal

tengahari
nasi = 50 kal
ikan = 100 kal
ayam = 200 kal
tomyam = 150 kal

malam
nasi = 50 kal
ikan = 50 kal
ayam= 100 kal

senaman
jogging + cycling = 1 jam

Friday, January 13, 2012

13/1/12


hari pertama kat rumah..aku tido je..huhu..esok rasanya nak start diet

tengahari
nasi lemak = 600 kal
ikan= 400 kal
ayam = 330 kal

malam
nasi = 250 kal
ikan = 400 kal

12/1/12


hari ni aku balik kg.mlm tu jumpa dengan hapiz..makan besar...:(

tengahari
nasi = 300 kal
ikan masin = 100 kal
telur = 90 kal

malam
sate = 1500 kal
nasi ayam = 500 kal

Wednesday, January 11, 2012

11/1/12


yeahhh!! dah habis exam..cuti ni kene start balik..huhu..aku totally hilang momentum..hehe


tengahari
kenny rogers

malam
megi

Tuesday, January 10, 2012

10/1/12


aku totally lost diet masa exam ni...:(
aku nk start balik masa cuti...

tengahari
nasi
kari daging
sayur

malam
nasi
kari kentang
ikan masin

Monday, January 9, 2012

9/1/12


hari ni aku ade paper!

tengahari
nasi
telur

malam
sup daging

tengahmalam
roti segera
telur

Sunday, January 8, 2012

8/1/12


sarapan
roti
telur

tengahari
nasi
daging
sayur

malam
nasi
sayur
daging

air tin..

Friday, January 6, 2012

7/1



sarapan
nasi lemak
telur

tengahari
roti
telur
hashbrown

mlm
daging
kobis
bawang
neslo


exam..xdpt updte pjg2

6/1




tengahari
telur
sayur

malam
telur
sayur kobis

exam! busy nk update.heee

Thursday, January 5, 2012

100 Tips Diet Terbaik

100 Tips Diet Terbaik

Anda mempunyai dilema diet yang masih belum diselesaikan? Ikuti 100 tip di bawah:

Apakah yang boleh dilakukan jika saya boleh menerima 1 perubahan diet sahaja?

1. Tambahkan hanya 1 sajian buah atau sayuran sehari. Sesuaikan dahulu penerimaan tubuh, kemudian tambahkan lagi sehingga mencapai 8 hingga 10 sajian sehari.

2. Ambil sekurang-kurangnya 2 sajian buah atau sayuran setiap kali waktu makan.

3. Tanamkan tekad. Anda tidak mahu 'membesarkan' saiz makanan.

4. Jadikan waktu makan 1 tujuan utk menyihatkan badan.

5. Mula amalkan sarapan pagi yang lengkap.

6. Pastikan pinggan anda diisi dgn separuh sajian sayuran dan/atau buah-buahan setiap kali waktu makan tengahari dan malam.

Adakah sebarang tip mudah untuk mengurangkan kalori?

7. ketika makan di luar, makan hanya setengah dan setengah lagi bungkus bawa balik.

8. Pesan 1 saja pemanis mulut utk dikongsi bersama.

9. Gunakan pinggan salad.

10. Letakkan makanan di atas pinggan. Jangan makan terus dari balang.

11. Isikan pinggan dgn sayuran dahulu. Kemudian barulah letakkan daging dan nasi.

12. Sekiranya anda minum 8 auns susu rendah lemak sehari, berat badan anda boleh berkurang kira2 2.5 kg setahun.

13. Jus buah-buahan juga tinggi kalori. Bataskan kepada 8 auns sehari.

14. Dapatkan kalori drpd makanan bukannya minuman.

15. Simpan jurnal makanan.

16. "Makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang"

17. Gunakan sos biji sawi (mustard) berbanding mayonis.

18. Lebihkan sup. Sup jernih lebih rendah kalori.

19. Kurangkan atau elakkan terus minuman berkalori seperti soda atau teh manis.

20. Bawa bekal makanan sendiri.

21. Duduk tertib semasa makan.

22. Campurkan jus dengan air.

23. Banyakkan makan sayur-sayuran semasa makan tengahari.

24. Makan masakan sendiri di rumah.

25. Hadkan pengambilan alkohol. for non muslim only!!

Bagaimana caranya untuk menikmati sayur-sayuran?

26. Ambil jus tomato semasa minum petang.

27. jadikan hidangan sayuran lebih menarik dan sedap.

28. Campurkan 3 jenis kekacang di dalam salad.

29. Anda perlu ingat bahawa sup sayur itu sebenarnya adalah sayur.

30. keledek juga adalah sayur.

31. Campurkan bayam ke dalam sandwich, sup, pasta dan salad.

32. Jangan lokek untuk membeli sayur yang telah sedia untuk dimakan.

33. Anda benar2 bencikan sayur?Lebihkan buah-buahan.

34. Simpan 7 jenis sayuran yg anda paling suka. Campur, hangatkan dan tambahkan sos kegemaran anda. Mudah kan!

Apakah jampi untuk kekal dgn diet yg diamalkan?

35. "Sajian terbaik makanan tinggi kalori yang jumlahnya sedikit. Sajian terbaik sayur-sayuran yang jumlahnya banyak".

36. "Nafsu makanku hanya sementara apabila tumpuanku pada perkara yg lain".

37. "Saya mahu nikmati hidup lebih lama".

38. "Saya sedang bekerja keras sekarang ini".

39. "Adalah lebih menyakitkan menjadi gemuk berbanding berhenti makan sekarang".

Saya ambil makanan berkhasiat tetapi masih gemuk. Apakah silap saya?

40. Elak waktu makan.(Jangan elak waktu makan)

41. Tidak menganggap diri gemuk. (Diri sendri x kisah susah la beb)

42. Makan terlalu banyak. Bukanlah apa yg anda makan tetapi berapa banyak yg anda makan. (Kalau berkhasiat tapi makan banyak2 camne nak kurus beb)

43. Makan terlalu banyak biskut sebagai snek.

44. Tidak memperdulikan 'saiz sajian' di panel fakta nutrisi.

45. Mengunyah 1 mangkuk penuh kacang sebagai snek.

46. Mengaggap 'energy bar' dan 'fruit smoothie' rendah kalori. (Tinggi kalori ni kalau makan byk2)

Apakah yang boleh saya makan sekiranya saya malas memasak?

47. 'Smoothie' yang dibuat drpd susu rendah lemak, buah-buahan beku dan germa gandum.

48. Burger segera paling kecil(dgn sos biji sawi dan sos tomato, bukannya mayonis) dan tanpa minuman berkalori.

49. Sandwich mentega kacang di atas roti gandum penuh bersama satu gelas susu rendah lemak dan sebiji epal.

50. Kepingan ayam dan brokoli beku (hangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro) bersama keju parmesan.

51. Salad ayam bersama segelas susu rendah lemak.

52. Telur hancur (masak di atas kuali tidak melekat)

53. Sayur beku dihangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro, tambahkan keju parmesan dan 2 sudu besar hirisan kacang.

54. Salad tuna, tomato ceri, hirisan keju rendah lemak dan sos itali rendah kalori.

55. Roti gandum penuh bersama hirisan salami, keju rendah lemak, tomato, sos biji sawi bersama lobak putih.

56. Panaskan 1 tin sup.

57. Bijirin, buah dan susu tanpa lemak.

58. Sandwich sayuran.

59. Hirisan buah-buahan bersama yogurt rendah lemak.

Apakah nasihat terbaik utk elak berat badan naik ketika bercuti?

60. Elakkan kata2 "saya sedang bercuti"

61. Makan sedikit sebelum jamuan bermula.

62. Di dalam restoran, jangan duduk dekat dgn makanan.

63. Nikmati makanan tinggi kalori di akhir sekali.

64. Sepanjang percutian, pakai baju yg agak ketat utk mengelakkan ruang pembesaran badan.

65. Jangan kasihan pada makanan.

66. Berjalan2 di sekitar pusat membeli belah sebelum mula membeli.

67. Jadikan senaman 1 keutamaan yg tidak boleh dikompromi.

68. Menari. Inilah aktiviti pembakar lemak yg paling mudah dilakukan.

Saya suka makanan manis, bagaimana hendak mengelakkannya?

69. Sekali sekala, ambil salad kosong utk makan tengahari dan makan malam untuk menikmati pemanis mulut sepenuhnya.

70. Tetapkan hati (memang sukar tetapi berbaloi)

71. Pilihlah aiskrim rendah lemak bersama buah-buahan.

72. Elakkan pemanis mulut selama 2 minggu.

73. Makan lebih banyak buah-buahan (manis juga kan)

74. Nikmati pemanis mulut tetapi hadkan pengambilannya kepada 150 kalori sehari.

75. Cuba pemanis mulut yg kurang manis ini. Koko panas tanpa gula, buah anggur beku, gula2 getah tanpa gula dan aiskrim rendah lemak.

Bagaimana untuk elakkan mengunyah di tengah malam?

76. Ambil sarapan, makan tengahari dan makan malam.

77. Makan di atas meja makan dengan tertib.

78. Nikmati teh perasa raspberi sejuk tanpa gula.

79. Penuhi waktu mlam dgn aktiviti berfaedah selain makan.

80. Sekiranya anda makan malam kerana emosi, jauhi balang makanan.

81. Letakkan papan tanda ini di dapur atau peti sejuk "Tutup selepas makan malam"

82. Berus gigi selepas makan.

83. Jangan makan sambil membaca atau menonton tv.

84. Makan malam bukanlah penyebab berat badan naik tetapi berapa banyak jumlah kalori yg masuk pada waktu itu.

Apakah faedah lain yang boleh didapati drpd berdiet?

85. Bebas lemak bukanlah selalunya yg terbaik tetapi ia membantu mengurangkan kalori yg diambil.

86. Mengelak sarapan boleh membuatkan anda mengidam makanan lain. Jadi jangan tinggalkan sarapan.

87. Sekiranya anda terasa lapar pada waktu petang, nikmati segenggam kacang.

88. Belum kenyang? Nikmati secawan yogurt rendah lemak. Perut lapar menyebabkan glukos menurun. Mengambil sedikit makanan berkhasiat merangsang otak dan tubuh anda.

89. Membuat sedikit perubahan pada tabiat makan dan jenis makanan boleh mengurangkan berat badan dgn lebih cepat.

90. Sayuran dan buah-buahan beku adalah lebih baik kerana selalunya ia dibekukan sebaik sahaja dituai, ia menyimpan segala zat nutrien di dalamnya.

91. Bimbang tentang kandungan lemak trans di dalam mentega kacang? Kebanyakan mentega kacang mengandungi kurang drpd 0.5gm lemak trans.

Apakah tip senaman yang boleh membantu?

92. Sebarang jenis senaman membantu menyekat selera makan.

93. Apabila anda bersenam, minum air sekerap mungkin.

94. Pasangkan muzik semasa berjalan atau berjoging, ia akan melekakan anda supaya berjalan atau berjoging lebih jauh.

95. Lakukan yoga. Ia membakar antara 250-350 kalori selama 1 jam.

96. Dehidrasi melambatkan kadar metaboliesme sebanyak 3%.Namun, kuncinya bukanlah berapa banyak anda minum tetapi berapa kerap anda minum.

Bagaimana mengendalikan makan kerana emosi?

97. Dapatkan khidmat nasihat pakar diet atau pemakanan.

98. Carilah teman untuk berbual.

99. Sertai kumpulan sokongan yg boleh membantu anda mengurangkan berat badan.

100. Melayari internet juga boleh membantu. Layari laman web yg menawarkan program diet. Anda juga boleh bersoal jawab dgn pakar atau kaunselor melaui emel.

P/S: selamat mencuba!

5/1/12


sarapan
roti = 137 kal
telur = 90 kal

tengahari
sup tulang = 300 kal

mlm
telur hancur = 180 kal
kobis = 60 kal


makanan stay up
milo ais = 150 kal
kopok = 145 kal

waa...esok exam..!!

4/1/12



tengahari
nasi 2 senduk = 290 kal
ikan = 320 kal
sayur = 50 kal

petang
pizza 3 slice = 150 kal

mlm
double cheese = 432 kal
fun fries = 360 kal
air = 153 kal

aku hari ni macam terover pulak mkn..hehe..esok diet..janji...

Tuesday, January 3, 2012

3/1/12


pagi
kentang = 161 kal
telur= 90 kal
bawang =22 kal

tengahari
nasi = 300 kal
ikan = 350 kal
sayur = 60 kal

mlm
nasi = 340 kal
ayam halia = 240 kal
telur = 100 kal


esok aku exam..stress...aku makan nasi..walaupon trainer kata lepas hari ke-20 boleh mkn nasi dah tapi aku rs tak cukup 20 hari je..sebab aku kurang masa ank bersenam.aku rs mcm bdn kurang selesa..ak kene diet balik..

telur dadar

Monday, January 2, 2012

2/1/12



esok aku ade paper..aku perlukan tenaga bnyk skit..sebab mknan otak adalah nutient,vitamin,jadi..pagi2 lagi dah santap banyak..hari ni mmg bnyk aku mkn..hee...release tension...:p

pagi
roti = 105 kal
telur = 90 kal

tengahari
sayur kacang panjang = 50 kal
tempe = 30 kal
telur = 90 kal

petang (tension-buger king)
whopper = 660 kal
fries = 400 kal
air = 120 kal

malam
bihun goreng = 320 kal

total = 1865 kal!!

1/1/12


tahun baru! huhu..aku dah lepas frasa satu..jd dah buleh mkn bnyk skit..huhu..exam semakin menekan jiwa!

pagi
roti = 105 kal
telur 90 kal
hashbrown = 130 kal

tengahari
roti = 105 kal
daging beger = 135 kal

petang
kobis msk lemak = 120 kal
tauhu = 30 kal
tempe = 20 kal

jumlah = 735 kal