Saturday, December 31, 2011

31/12/11



sarapan
pisang = 200 kal

tengahari
roti canai segera = 135 kal
telur= 90 kal
tauhu = 20 kal
hashbrown= 130 kal


malam
ayam = 300 kal
tauhu = 22 kal
roti = 105 kal
telur = 90 kal

tengah mlm
roti nan = 308 kal
ayam tamdoori = 220 kal

total= 1620 kal

aku gila hari ni..huhu..lepas 20 hari diet..mlm ni nk mkn extra skit..
esk start diet blik..huhu

Friday, December 30, 2011

30/12/11



update lambat sikit..nak exam,kan..hehe..ok..

tengahari
hashbrown = 130 kal
tauhu = 50 kal



malam
ayam goreng = 400 kal
keropok lekor = 900 kal

total= 1480 kal

senaman
swimming = 1.2 km freestyle

waa...smlm aku pergi pasar mlm..aku rs nk bli kropok lekor..aku beli lah..bile check kalori..amekkaw..xnk kopok lekor ag!









Thursday, December 29, 2011

Alhamdulillah.hari ke-19..:)





INI GAMBAR SEBELUM DIET








BESAR kan?? badan tak boleh tunjuk..malu..:(




GAMBAR HARI KE-19 DIET





ALHAMDULILLAH..bermula dengan berat 105kg aku cuba ebook MR BEN. Dan hari ni hari ke-19 aku dah rasa perubahan..dari lemah2 badan, dah energetic gile..dari berat2 nk jalan, dah rasa ringan..dengan teknik yang betul dan nasihat dari org yang tau pasal diet..Insyallah boleh..cuma aku tak tau berat sekarang brapa..harap2 dapat berat yang cantik2..hehe..untuk orang OBES sekelian..
NEVER give up!!

Fungsi pisang untuk kesihatan


Assalamualaikum! pernah makan pisang? bohong tak pernah..selalu? seminggu sekali ade? banyak sebenarnya kebaikan pisang yang kita kurang tahu. pisang boleh juga membantu untuk kita kurus. Zat yang terkandung dalam sebiji buah pisang ternyata sangat banyak. Pisang yang benar-benar masak lebih mudah dicerna dan gula buahnya telah berubah menjadi glukos semula jadi dan proses penyerapan serta peredarannya didalam darah juga menjadi lebih cepat. ok, kita tengok ape kebaikan pisang..cakedaut:-

1. Sebagai Sumber Tenaga

Pisang dapat dicerna dengan mudah, gula yang terkandung di dalamnya diubah menjadi sumber tenaga yang bertindak secara cepat dan berkesan. ia baik untuk pembentukan tubuh, fungsi otot dan sangat berkesan untuk menghilangkan penat.

2. Baik Untuk Penderita Anemia.

Pesakit anemia disarankan untuk menikmati 2 biji pisang setiap hari kerana ia mengandungi zat besi yang tinggi.

3. Penyakit Usus Dan Perut

Pisang yang dicampurkan dengan susu cair dijadikan sebagai usaha untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan usus. Selain itu ia juga disarankan untuk pesakit yang mengalami masalah sakit perut dan angin demi menyeimbangkan semula jumlah asid dalam perut.

4. Mengubati Luka Akibat Terbakar

Daun pisang juga boleh digunakan untuk mengubati kulit yang terbakar dengan cara menyapu campuran abu daun pisang yang telah dicampurkan dengan minyak kelapa. ia mempunyai kesai yang menyejukkan kepada kulit.

5. Kecantikan Wajah

Pisang yang telah dihancurkan dan dicampurkan pula dengan sedikit susu serta madu boleh disapukan pada wajah setiap hari secara rutin selama 30-40 minit. Kemudian basuh wajah kamu dengan air suam dan diikuti dengan membilasnya mengggunakan air sejuk atau ais. jika ingin melihat keberkesanannnya, lakukannya selama 15 hari berturut-turut.

6. Mengatur Berat Badan

pisang juga mempunyai peranan dalam penurunan dan penambahan berat badan kamu boleh menurunkan berat badan dengan mengamalkan pengambilan 4 biji pisang dan 4 gelas susu tanpa lemak atau susui cair setiap hari. jumlah kalori yang terkandung dalam menu tersebut hanyalah sejumlah 1250 kalori sahaja. malah menu ini juga memang sangat menyihatkan

7. Kecantikan Semula Jadi

Selain itu, diet dengan buah pisang juga boleh menjadikan kulit wajah kamu tidak berminyak dan bersih. Dengan menikmati segelas ‘bana milk-shake’ yang dicampurkan dengan madu, buah-buahan, kacang dan mangga setiapkali selepas makan ia boleh membantu menambahkan berat badan. bagi kamu yang berhasrat untuk menambah berat badan, kamu boleh cuba resepi ini.

8. Memaksimakan fungsi otak

Menurut kajian saintis US dan Korea tentang pisang ni, hasil daripada pengambilan pisang setiap pagi dapat meningkatkan daya ingatan seseorang. dalam pisang terdapat unsur Potasium yg jadi 'makanan' untuk otak. aku pernah tengok dalam NATGEO kat Astro.dokumentari pasal pisang. hasil dari kajian tu, kerajaan US terus mewajibkan setiap sekolah kt US meletakkan pisang dalam menu makanan pelajar mereka.

so, Jom beli pisang

29/12/11



Ok..done..lepas satu paper..sebelum exam tadi aku sampat makan roti.tengahari mkn ikan je.tapi kan, hari ni aku terbreak dietla..housemate baru balik dari kampung petang tadi.dia bwk balik lauk. dia kalau balik mmg akan bwk balik lauk lomak cili api. tak dapek mano2 do lauk lomak tu. den kato den diet. tp dio kato, bkn slalu dapek lauk nogori. den pon makan. sobabnyo den lapor bonar tongahari mkn ikan je. tp, sodap tak terkato, den tambah..:( malam tu den poie tgk wayang..den mkn popcorn..aduhai..den raso hari ni den mmg kono buek sesuatu..den kono work out mlm ni..esok den kono beghonang mcm ikan jos..den tak peduli..den terpakso..jumpa di lain hari..argghh....den tewas hari ni..tp tidak untuk hari esok!


sarapan
roti = 105 kal (roti breakthrough)
telur= 90 kal

tengahari
ikan keli = 190 kal

malam
nasi = 280 kal
lemak cili api= 250 kal
popcorn = 100 kal

total = 1015 kal

senaman
dumbell
pumping


tengahari td aku amek sayur banyak tau. sekali org tu letak cuka! mmg aku tak mkn la..huhu

Wednesday, December 28, 2011

28/12/11



sarapan
pisang = 105 kal


tengahari
sup petola = 60 kal
tauhu = 22 kal

malam
tauhu = 22 kal
bawang = 7 kal
kentang = 90 kal
sup petola= 60 kal

tengahmalam
milo = 100 kal
biskut= 50 kal

total = 516 kal

aku hari ni busy study..sebab esk ade exam..tu tak mkn sangat..tak tido pon hari ni..harap dpt jwp esk..aku masak lauk baru hari ni..sup petola + sayur. kadang2 kita bosan mkn lauk sama..kene ubah skit..ye dak??



Monday, December 26, 2011

27/12/11


waa..hari ni kelam kelibut nak prepare exam..so, hari ni just roti based je..lagipon air xde..ssh nak masak....huu..cuma exersize je xdpt..huu~

sarapan
pisang 2 biji = 210 kal

tengahari
roti 2 keping = 137 kal
telur = 90 kal
pisang = 105 kal

petang
mister potato = 146 kal

malam
roti 4 keping = 274 kal
telur 2 = 180 kal
tauhu =32 kal
pisang = 105 kal

total = 1279 kal
kalori diperlukan= 3484 kal

agak tinggi kalori. sebab pisang kot. pisang walaupon kecik tp sumber tenaga. tu agak tinggi kalori dia..ak dah jmpa roti breakthrough td.roti yg biggest loser mkn tu..carbo rendah sikit la..tp mahal..haha..

26/12/11




hari ke-15..haa..hari ke-15 dah..pagi2 bangun aku dah rasa ringan..feel good2 je..hehe..seluar dulu yang tak boleh kancing dah boleh kancing..skang ni tgk cermin pon dah agak confident..tp jgn rs selesa dulu! diet still on..hari ni aku ambil nasi..tp tak bnyk pon, satu senduk je..tu pon aku tak habiskan sebab tkut..hehe..aku busy nak exam..tkutnye! huuu..hopefully tension2 ni dpt kawal diri..aku dah setkan matlamat..aku takkan stop diet selagi capai berat yang aku nak..berat yang ideal untuk ak, 61 Kg..tp aku dpt request utk tak kurus sgt..so, dalam area 70 KG ak stop..insyallah..doakan aku berjaya..

tengahari
nasi (satu senduk) = 120 kal
sayur = 30 kal
ikan goreng = 300 kal

malam
ayam = 350 kal
kentang = 160 kal
tomato= 22 kal

tengah mlm
biskut = 100 kal

total = 1082 kal




untuk mlm aku buat sup ayam..ok je..cuma rasa halia kuat sgt..tp xpelah..halia dpt buankan angin dlm bdn..hehe..tengahmalam aku kene mkn sikit..sbb terlalu lpr nk study..cuma tak bnykla..

Saturday, December 24, 2011

25/12/11


aku update ni pukul 4 pagi! huhu..busy siapkan kerja..hari ni aku teringin nak mkn ayam goreng.aku pon pg pasar n masak sendiri..terciptalah masakan baru..hehe..aku belasah je..




tengahari

tempeh = 90 kal
ayam = 380 kal
tomato = 22 kal
tauhu = 32 kal

petang
roti 2 keping = 137 kal

malam
tempeh = 90 kal
ayam = 380 kal
tomato = 22 kal
Kentang = 161 kal
bawang = 7 kal

tengah mlm (siapkan report)
milo = 80 kal

total = 1401 kal
diperlukan sehari = 3484.5 kal

Friday, December 23, 2011

24/12/11



hari ni terperap je kat rumah sebab hujan..senaman yang boleh buat indor jelah, sit up, crunches, dumble..skang ni tgh siap2 untuk final!

tengahari
kentang= 161 kal
telur 3 biji= 180 kal
bawang= 7 kal
ikan bilis = 7 kal
nugget 2 biji = 96 kal

malam
(sup)
kentang = 161 kal
telur 2 biji = 180 kal
ikan bilis = 7 kal

total = 799 kal



malam ni ak try lg 1 resepi..sedap juga! hee

23/12/11

tengahari ni aku amek nasi..tp 3 sudu je..sebab aku segan kalau amek lauk je..huu..tu pon org pandang2 nasi aku sikit sgt..tp aku buat xlayan je..ptg aku swimming

tengahari
nasi minyak 3 sudu = 200 kal
daging kari = 380 kal

sebelum swimming
roti 4 keping = 274 kal
telur 2= 180 kal
epal= 81 kal

malam
roti sekeping= 74.5 kal
sup cambel= 202 kal


total = 1401.5 kal
diperlukan = 3484.5 kal

senaman
swimming (freestyle-2.7KM) = 2501 kal

harapnya swimming dpt cover kesilapan semalam

Wednesday, December 21, 2011

22/12/11


haro ni aku buat kesilapa..aku ikut kwn aku keluar.diorg nk mkn KFC..aku pon ikut.tp aku ameklah mknn yang aku rasa tak bnyk kalori. tak mkn ayam..sekali bile tgk! tkejut aku..aku akan berpantang dengan KFC buat sementara waktu!




resepi yg ak try mlm td..sedap...ak msk lg tgahari ni

tengahari
kentang= 161 kal
bawang= 7 kal
ikan bilis= 7 kal
telur 2 biji= 180 kal
tomato= 22 kal

petang (KFC)
kentang putar= 120 kal
cole slaw (besar) = 450 kal
cheesy wadges (besar) = 450 kal
roti= 74 kal
air twister = 190 kal

tengah malam (siapkan report)
susu = 90 kal
biskut = 60 kal

total = 1811 kal
yang diperlukan= 3484.5 kal


tukar mode...


okay, disebabkan aku dah dapat biasakan diri dengan cara makan yang baru, sekarang untuk mode seterusnya aku diminta untuk lebihkan bersenam..waa..cabaran besar untuk aku sebab sekarang ni memang musim hujan..tak leh nak keluar..lagipon sekarang dah musim final exam..memang busy study je..aduhai..mungkin senaman yang mampu aku buat ialah swimming..tapi tak selalu dapatlah...chaiyok..

21/12/11









hari ni sangat2 mencabar..aku terpaksa menahan segala nafsu2 yang ade..haha..kawan2 hari ni makan mknan yang best2......sebab meraikan kelas last MB tadi yang sepanjang sem ni mcm ####.hehe.lepas kuiz, cuaca hujan dari pagi, sedaplaa nak balun ape2..huhu.nama pon mantap2 contohnya nasi goreng berapi..haha..nasi goreng tastebud,nasi goreng singapore, nasi goreng bah..haha.nasi goreng chicken chop.haha.kelakar gak nama2 dia..tp rupa nasi tu mmg sgt sedap..huu..terliur..tapi nasib baik aku tak tersangkut..aku mkn bihun goreng yang lebih pagi td je..huhu..hari ni hari yang ke-10 dah aku tak makan nasi...:)

sarapan
susu omega = 50 kalori
roti 2 keping = 137 kalori
telur = 90 kalori
tomato sebijik= 25 kalori

tengahari
bihun goreng 1 senduk = 280 kalori
daging kari sikit= 200 kalori
telur masin sikit= 10 kalori


malam
telur 2 biji = 180 kal
kentang 1 biji = 161 kal
bawang sebiji = 7 kal

total= 1140 kalori
yang diperlukan= 3484.5 kalori

makan mlm kali ni aku main belasah je..tp sedap..heee




Tuesday, December 20, 2011

20/12/11


okay, hari ni aku busy siapkan assignment. Tapi sarapan jangan lupa.aku masak siap2 makanan tengahari aku. Aku nak study untuk quiz esok. Lepas aku siapkan keje, pukul 2 lebih aku mkn mkanan tengahari kat tangga library. Petang aku pg dobi. Sambil aku tunggu baju siap, aku makan..then, aku ready2 utuk kuiz esoknye

Sarapan

Roti 2 keping= 137 kal

Telur = 90 kal

Susu omega = 100 kal

Tengahari

Roti 4 keping = 274 kal

Telur 2 keping = 180 kal

Malam

Tomyam campur = 150 kalori

Kalian ikan masin = 100 kalori


Tengah malam

Susu= 90 kalori

biskut = 40 kaloti


total kalori= 1161 kalori


senaman

dumbell

makanan untuk tingkatkan metabolisma


Makan akan memerlukan tenaga yang tinggi jika anda bijak memilih makanan. Terdapat empat jenis makanan yang aktif kalori yang akan merangsang tubuh anda untuk menggunakan lebih banyak tenaga seterusnya membakar lebih banyak kalori.

  1. Makanan kenyal seperti daging, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kalori dari makanan ini akan membuat tubuh anda bekerja sebaik sahaja anda menyuap masuk ke mulut anda.
  2. Makanan baik untuk jantung seperti buah-buahan, sayur-sayuran, beras perang, bijirin penuh, dan serat. Selain sifatnya yang kenyal, makanan seperti ini juga kaya dengan fiber dan mengisi perut dengan cepat berbanding makanan lain yang sama jumlah kalorinya.
  3. Makanan pembekal tenaga seperti kopi, teh, dan dark chocolate. Anda boleh meningkatkan metabolisme anda dengan kopi dan teh; cuma perlu berhati-hati supaya tidak mengambil susu, creamer dan gula secara berlebihan. Teh hijau tidak mengandungi jumlah kafein yang tinggi tetapi ia kaya dengan catechins, sejenis antioksidan yang merehatkan metabolisme sebanyak 4%, iaitu lebih kurang 80 kalori setiap hari. Dark chocolate pula mengandungi catechins dan kafein, tetapi anda perlu mengawal pengambilan makanan ini untuk menghadkan lemak dan kalori dalam badan.
  4. Makanan yang ‘panas’ seperti lada, kayu manis, halia, bawang putih, bunga cengkih, cuka dll. Makanan seperti ini membantu membakar kalori dengan menggandakan tenaga selepas beberapa jam anda makan. Ia juga boleh membantu membakar 100 kalori setiap hari dengan merangsang reseptor saraf dan menghantar signal ke otak untuk membakar lemak. Makanan seperti ini juga akan meningkatkan metabolisme sehingga 12%.

Monday, December 19, 2011

habit sekarang


Ape-ape makanan yang aku nak beli, aku akan tengok kalori makanan tu..kalau bawah 200, nice dah tu..bukan ape, 100 kalori tu nak bakar bukan senang..kene jogging 1 jam..aduhai, tak sanggup aku..

jadi, untuk yang nak kurus, pastikan kalori yang korang amek, rendah dari yang perlukan.
then, kalori yang tak cukup tu akan membakar fat korg..


ubahlah sebelum terlambat...jaga pemakanan


19/12/11


hari ni aku sangat seronok..pagi2 lagi aku rs seluar dah longgar..pagi ni aku balik kuantan. jadi disebabkan nak jalan jauh aku pon mkn sarapan banyak sikit..pastu bas aku rosak..aku lapar gile..dah pukul 4 petang..aku xmkn tengahari lagi..ak kerja pukul 5 ni..alhamdulillah aku tompang bas lain dan sampai je rumah aku masak sebungkus megi..tp aku tak makan..aku makan kt tempat keje..masa sampai, aku pon mkn n terus berenang..dan lebih mendramatikkan hari aku..2 org kawan aku dah perasan aku dah kurus sikit..meh aku cakap sape,C-BOY dgn Yusuf..hehe..hepi sgt2...aku jd smakin bersemangat!


SARAPAN
roti 3 keping = 220.5 kal
telur 2 keping = 180 kal
roti canai segera = 200 kal

tengahari
megi 1 = 345 kal
telur = 90 kal

mlm
roti 4 keping = 274 kal
telur = 180 kal

total kalori = 1489.5 kal
kalori diperlukan = 3484.5 kal


senaman
sit up= 5 set
swimming 1.5 km

walaupun hari ni mcm terlebih amek kalori sikit dr semalam tp aku lega sikit sebab aku swimming hari ni.lgipon kalori aku amek still rendah dari yang aku perlukan..

18/12/11


Hari ni mungkin kurang cemerlang bg aku sebab aku terpaksa amek bubur..mak aku kata dia masak bubur...dia kata dia masak 1 cawan je beras..5 cawan air..dah cair sgt..aku pon nak jage hati mak aku ak ameklah 2 sudu bubur..tp aku mkn dgn kentang, ikan bilis..tengahari, aku mkn ikan kukus n salad..ptg ni ak main badminton dgn adik bongsu aku.saje melayan dia..dpt lah peluh sikit…muscle exercize skit..hari esok aku dah balik kuantan..tamat sudah cabaran dirumah.alhamdulillah, aku Berjaya harungi cabaran dirumah…yeah..


Sarapan

Bubur 2 sudu

Kentang

Ikan bilis

Kuih dadar 2 keping

Tghari

Ikan kukus

Salad

Isi ayam

Malam

Tom yam

Ikan goreng

Senaman

Badminton

Bisep 14 set

Push up 3 set

Saturday, December 17, 2011

17/12/11



Hari ni aku Berjaya mengharungi cabaran dirumah tanpa nasi!..hari ni jugak ade majlis kawin akak kawan aku.tgk nasi minyak terliur tau..dah lame tak mkn ..tp aku kene ingt,aku dlm fasa 1..dan akhirnya aku Berjaya jugak harungi cabaran tu..malam pulak aku amek salad bnyk2…tahniah pada diri aku!..



sarapan
sekeping roti canai segera = 200 kalori

tengahari
2 ketul ayam kecik2 = 200 kalori
3 ketul daging kecik2 = 150 kalori



malam
1 kelar ikan = 90 kalori
3 ketul ayam kecik2= 210 kalori
sayur kangkung= 40 kalori
salad= 10 kalori




total kalori = 900 kal
kalori diperlukan= 3484.5 kal

Friday, December 16, 2011

16/12/11



kejap je hari ni dah hari ke-5..aku dah mula rs badan aku mula ringan..tapi yg lain2 belum nampak kesan lagi.hem..xpe...slow2 je kan..

sarapan
epal = 81 kalori

tengahari
ikan goreng = 140 kalori
sayur = 70 kalori


malam
yong tau fu = 380 kalori

total kalori= 671!!!
kalori diperlukan= 3484.5 kalori

senaman
dumbell


hari ni hari paling cemerlang..aku cut kalori paling banyak dalam makanan..cuma senaman je tak smpat nak buat..kelas full..mlm td aku pergi pasar mlm.nk uji nafsu..hehe..aku pon bli yong tau fu je..huwa..bila aku check, yong tau fu tinggi jugak kalori dia..aduhai..lepasni mmg tak boleh amek lagi..huu...pasni kene tukar menu...huhu..kejap lagi aku balik kampung..dah bape minggu tak balik..harapnya aku tak kecundang kat rumah..hehe

Wednesday, December 14, 2011

15/12/11


hari keempat tanpa nasi

sarapan
sebijik epal merah= 81 kalori

tengahari
ayam masak merah= 288 kalori
sayur= 40 kalori
roti 2 kiping= 147 kalori

roti twiggies= 147 kalori

malam
kue teow kungfu = 320 kalori
limau ais= 12 kalori

total kalori= 1035 kalori
kalori yang diperlukan sehari= 3484.5 kalori

senaman
main bola 1/2 jam
dumbell = 4/5 set

absolutely hari ni kalori terendah aku amek! well done untuk diri sendiri! hehe..hari ni pagi2 lagi pergi kelas..macam biasa, sambil2 dalam perjalanan sarapan..harini amek epal..semalam, kupas2 pisang kat trafik light mkn..huhu..busy kelas..esok kene hantar 4 lab report n 1 research paper..mmg buntang aku hari ni..tapi aku smpat jgk main bola ptg td peluh2 sikit..esok aku balik kampung..tengok macamana lah aku nak handle segala godaan2 kat rumah..huu..



kenapa aku nak kurus..



masa aku sekolah rendah aku sangat aktif. macam2 sukan aku masuk, hoki, 100m pecut, 200 m, lari ganti2, lompat jauh, lompat tinggi, semua tu wakil sekolah...jadi aku tak sempat nak gemuk..bila darjah 5, aku 'bersara'..haha..mak tak bg masuk pape..aku nak UPSR..UPSR lah sgt kan..sabtu ahad aku kene pergi tuisyen.so, xdpt pergi latihan hoki setiap ahad lagi..startlah aku membesar membesar membesar dan sgt membesar

start sekolah menengah aku hidup sebagai budak montel..huhu..aku rendah diri, sukan pape jgn harap nak masuk..rentas desa setiap tahun tak dapat nombor..tapi, masa aku form 4, aku pernah kurus kejap..


masa tu aku tak lah diet sngat pon, aku cuma tak makan mlm, kurangkan nasi n jogging..tapi masa kat matrik..aku dah start busy dengan kelas, program..mula gemuk balik..sampai lah kt U..terus je membesar.aku busy dengan kelas,assignment, presentation, quiz, program, even aku ade keje part time..bila nak jogging?

tapi sejak aku amek gambar ni untuk buat resume


aku sgt sedih..sedih sangat..tersentak, gemuk gile kau..aduhai..mcam2 cara aku guna untuk kurus..nk jogging susah..nak diet, xde semangat..nak crash diet? mkn lg bnyk adela

sampai aku jumpa bro Ben, aku rasa cara dia lebih selamat, natural n sesuai untuk org busy mcm aku. tak de pape produk.just teknik saje..insyallah, aku akan teruskan..yeah!


Tuesday, December 13, 2011

14/12/11



sarapan
pisang 2 biji = 105 x 2= 210

tengahari
sayur = 70 kalori
ikan keli = 199 kalori





petang
air susu = 156 kalori
biskut 5 keping = 40x5 =200
mihun goreng= 382 kalori

malam
roti 5 keping = 367.5 kalori
ikan sardin sekor= 200 kalori

total kalori= 1784.5 kalori
kalori yg diperlukan sehari = 3484.5 kalori


hari ni aku sangat busy, pagi2 lagi aku ade presentation..sempat makan pisang..tengahari aku jadi lapar sangat aku makan n petang pon aku makan lagi. tapi aku tak amek nasi n paling penting jumlah kalori aku amek harini sikit dari semalam..cuma aku tak sempat nak bersenam n buat muscle training..penat..nak titon..huhu

Monday, December 12, 2011

13/12/11


hari ni hari kedua hidup tanpa nasi...

sarapan
oat = 119 kalori
roti 2 keping = 73.5 X2 = 147 kalori
telur= 90 kalori

kinder bueno 1= 150 kalori

tengahari
roti 4 keping= 294 kalori
telur 2 keping= 180 kalori

petang
pisang goreng 3 biji = 220x3 = 660 kalori

malam
mihun sup = 380 kalori
air limau ais= 12 kalori

total kalori hari ni= 2032 kalori
nilai kalori diperlukan= 3484.5 kalori

senaman
push up 15
dumbell

cabaran: aku lakukan kesilapan hari ni..aku pergi masak pisang goreng. walaupun 3 biji je, tp bila aku check kalori dia..mengejutkan..xnak makan goreng pisang lagi..:(
aku xdpt swimming hari ni sebab habis kelas lambat n macam2 kene buat, dapat buat senaman atas tu je..tu pon xdpt push sgt sebab muscle aku still sakit..:( hari ni ak xdpt buat dengan baik..harap dpt buat dengan baik esok..